Herfst 2024 – De Spelcirkel
Tijdens de ondersteuningsmomenten gaven enkele begeleiders aan dat ze behoefte hadden aan meer creativiteit in het aanbod van pedagogische activiteiten. Om aan die behoefte te voldoen, werkten we een instrument uit, nl. de spelcirkel van De Biotoop. Onze ondersteuners hebben zich laten inspireren door de spelcirkel van Kinderdagverblijf Elmer vzw die hun eigen spelcirkel hebben ontwikkeld in 2022. Elmer heeft zich gebaseerd op Europese projecten en good-practices in Vlaanderen die aan de slag gingen met Memoq (zelfevaluatie instrument voor kinderdagverblijven).
Op onze spelcirkel is er aandacht gegeven aan de onze visie nl. de Reggio-Emilia benadering waarin de drie pedagogen centraal staan. Hoe je naar een kind kijkt, het kindbeeld, bepaalt voor een groot deel de manier waarop we met kinderen omgaan. Het bepaalt hoe we ons rol als opvoeder invullen, hoe we activiteiten organiseren. Binnen de Biotoop geloven wij erin dat het kind een krachtig kind is en geen Tabula Rasa. Het kind is geen onbeschreven blad, het is geen wezen met een leeg hoofd dat gevuld moet worden met kennis en inzichten door een volwassene. Wij weten dat een kind 100 talen heeft en en dat ze de eerste pedagogen zijn van elkaar.
Naast het krachtige kindbeeld heb je als 2de pedagoog de volwassene. De volwassene heeft een bewuste rol op zich. Tijdens het organiseren van activiteiten is de volwassene soms de spelcoach, soms een medespeler, soms de instructeur en soms de observator. De volwassene is bewust bezig met het stimuleren van taal en samenspel. De volwassene is bezig met pedagogisch documenteren om over de activiteit te kunnen reflecteren. De rol van een begeleider eindigt dus niet bij een goede voorbereiding van een activiteit. Naast de activiteit is het ook belangrijk om de ruimte en de materialen aan te passen, want bij Reggio weten we dat de ruimte de 3de pedagoog is.
Als je met deze achtergrond een kind observeert en nadien een spelimpuls aanbiedt en daarbij je ruimte en materialen aanpast kan het kind gaan ontdekken en experimenteren.
Nadien kan je verder uitbreiden en komt het kind terug tot spel en zo blijf je maar verder doen.
Naast dit alles hebben we nog rekening gehouden met de 3 A’s vanuit Opgroeien/Kind en Gezin.
De 3 A’s zijn belangrijk om tijdens de activiteiten en handelingen stil te staan bij mogelijke risico’s en wat je kan doen om je opvang zo veilig als nodig te maken.
We staan dus even stil bij de 3A’s en checken geregeld hoe het zit met onze draagkracht-draaglast balans.
De spelcirkel zit momenteel in een testfase. In januari wordt het voor het eerst herbekeken. We houden jullie nadien verder op de hoogte!
Veel spelplezier!
Sumeyye & Marijke