Dagverse biomaaltijden uit eigen keuken

We bieden de kinderen elke dag een uitgebalanceerde – hoofdzakelijk vegetarische – maaltijd met 100% biologische ingrediënten aan (controle Certisys BE-BIO-01 | overzicht certificaten).

Vers

Natuurlijk kiezen wij voor gezonde, verse maaltijden die warm worden geleverd op onze drie locaties.

Biologisch

Wij kiezen 100% voor bio! Als eerste kinderdagverblijf in Vlaanderen haalden we hiervoor een biocertificaat van Certisys.
Door voor biologische produkten te kiezen zorgen we voor een gezonder leefmilieu en een betere toekomst voor alle kinderen!
In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden, kunstmatige meststoffen en ggo’s. Er wordt geen schade toegebracht aan ons leefmilieu, dieren en planten. Biologische voedingsmiddelen zijn ook gezonder voor de mens want zij bevatten geen ongewenste (giftige) reststoffen, en zijn rijker aan mineralen, vitamines en eiwitten.

Veggie

Regelmatig vegetarisch eten is gezonder én beter voor het milieu!

Vegetarische voeding voor kinderen is volgens voedingsdeskundigen bij Kind en Gezin een volledig verantwoorde keuze:

‘Een evenwichtige vegetarische voeding (zonder vlees of vis) met plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, tofu, quorn,…. en dierlijke eiwitbronnen zoals melk, kaas en eieren; is geschikt en veilig voor je baby of peuter.’

Aandachtspunten bij vegetarische voeding voor jonge kinderen

Bij het samenstellen van een gezonde, evenwichtige vegetarische maaltijd moeten we ons baseren op de actieve voedingsdriehoek.

Lichaamsbeweging

Kinderen bewegen uit zichzelf veel en graag. Beweging maakt deel uit van de ontwikkeling van het kind. Wij vinden het belangrijk een kind hierin, onder toezicht, de nodige vrijheid te geven. Indien het weer het toelaat gaan de kinderen buiten spelen, waar meer ruimte is om te lopen en te fietsen. Binnen gaan wij ook regelmatig bewegingsspelletjes of –activiteiten plannen: turnen, dansen, (klim)parcours,…

Water of vocht

Water of vocht is een essentieel bestanddeel van een gezonde voeding. Wanneer baby’s overschakelen naar vaste voeding bieden wij hen bij elke maaltijd water aan. Onze peuters drinken elke dag water bij het fruitmoment (10u) en bij het middagmaal (11u30). Vóór het middagmaal drinken zij elk een beker soep. Bij de boterhammetjes (16u30) drinken de peuters koemelk of een plantaardige melk (rijstmelk, havermelk, sojamelk,….) of water.

Graanproducten en aardappelen

Deze leveren energie, complexe koolhydraten, voedingsvezels, eiwitten, mineralen (Fe, Zn), vitaminen (B1 en C), spoorelementen, vetstoffen (granen), antioxidanten.
Bij een vegetarische voeding is het belangrijk om voldoende graanproducten te gebruiken én variatie in het aanbod te brengen. Dit omwille van de wisselende hoeveelheden van de verschillende essentiële aminozuren in verschillende graansoorten.
Wij gebruiken voor de groentepapjes van de jonge baby’tjes (jonger dan 6 maand) aardappelen of rijst. (glutenvrij). Voor de warme maaltijd van de oudere baby’s en de peuters rijst, quinoa, gierst, couscous (tarwe) en pasta (tarwe). ’s Avonds eten de kindjes vanaf 9 maanden een lichtbruine boterham.

Groenten

Groenten zijn de aanbrenger van water, meervoudige en enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezels, mineralen (o.a. K), vitaminen (C, beta-caroteen, foliumzuur) en antioxidanten
Om ecologische redenen gebruiken wij zoveel mogelijk seizoensgroenten in onze keuken.

Gezien de diverse samenstelling van groenten is afwisseling noodzakelijk. Daarom zal in onze keuken soms afgeweken worden van de regel om enkel seizoensgroenten te gebruiken. Variëren tussen donkere bladgroenten, groene en gele en rode groenten is belangrijk. Donkere bladgroenten zijn bijvoorbeeld een bron van foliumzuur. Donkere bladgroenten zoals boerenkool, kool, broccoli en rapen bevatten goed absorbeerbaar calcium omdat ze weinig oxaalzuur bevatten (remt calciumabsorptie); dit in tegenstelling tot groenten zoals spinazie en bieten die meer oxaalzuur bevatten.

In de voeding van jonge kinderen is het ook belangrijk om afwisselend nitraatrijke en nitraatarme groenten te gebruiken. Een teveel aan nitraatrijke groenten kan tot gezondheidsklachten leiden, vooral bij jonge baby’s. Hier houden wij ook rekening mee bij het opstellen van onze menu’s.

Nitraatarme groenten zijn: aardpeer, asperges, bloemkool, broccoli, champignons, courgette, doperwten, pastinaak, peultjes, pompoen, sperziebonen, tomaat, tuinbonen, witlof en wortelen.
Nitraatrijke groenten zijn: andijvie, bleekselderij, chinese kool, koolrabi, knolselderij, paksoi, postelein, raapstelen,rode bieten, sla, spinazie, spitskool, veldsla en venkel.

Fruit

Fruit is de aanbrenger van water, enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezels, mineralen (o.a. K), vitamines (C, beta-caroteen, foliumzuur), antioxidanten.
Fruit staat elke dag op het menu in De Biotoop. Baby’s eten fruitpap, oudere baby’s (+/- 1 jaar) en peuters eten stukjes fruit. Ook hier gaat de voorkeur uit naar seizoensfruit. In de herfst en winter gaan wij dus voornamelijk appel, peer, en sinaasappel aanbieden. Banaan en kiwi kunnen het ganse jaar door. In de zomermaanden hebben we meer variatie nl (water)meloen, perzik, abrikoos, pruim,…

Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten

Deze voedingsmiddelen zijn de bron van eiwitten, mineralen (Ca), vitamine (B2, B12). Sojaproducten: bron van eiwitten, mineralen (indien verrijkt met Ca), vitamines (indien verrijkt met Vit B2, B12en D).

Voor kinderen van 1 tot 4 jaar worden volle melk en -producten aangeraden omwille van de energiedensiteit. Onder de leeftijd van 1 jaar is een aangepaste zuigelingenvoeding (borstvoeding of kunstvoeding) noodzakelijk. Gewone koemelk bevat te veel eiwitten, te veel zouten, te weinig ijzer en te weinig vitamine C.

In de babygroep brengen ouders de (individuele) melkvoeding voor hun kindje mee. In de peutergroep krijgen de kinderen elke dag volle koemelk of een plantaardige melk bij de boterham (16u30). Tweemaal per week is er kaas als broodbeleg.

Vleesvervangers en eieren

Plantaardige eiwitbronnen leveren eiwitten, mineralen (Fe, Zn), vitamines (B2, B12), spoorelementen, voedingsvezels aan.

In een vegetarische voeding kunnen peulvruchten (kikkererwten, linzen, witte, rode en bruine bonen, sojabonen) vlees vervangen als eiwitbron. Sojaproducten zoals tofu en tempeh worden bereid op basis van de sojaboon.

In De Biotoop worden plantaardige eiwitbronnen gevarieerd aangeboden, ook staat 1x per week ei op het menu.

Smeer- en bereidingsvet

Deze groep brengt energie, mono- en polyonverzadigde vetzuren, essentiële vetzuren (linolzuur, alfalinoleenzuur), vetoplosbare vitamines A,D,E,K aan

Koudgeperste oliën (koude bereidingen) met een lage ratio linolzuur/linoleenzuur zoals raapzaadolie, walnotenolie, tarwekiemolie, sojaolie, olijfolie, maïsolie krijgen de voorkeur. Variatie in plantaardige oliën is belangrijk voor de aanbreng van diverse vetzuren: enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren (vooral omega 3 vetzuren).

Dagelijks wordt in De Biotoop afgewisseld in de toevoeging van olie: olijf, koolzaad, lijnzaad, zonnebloem, sesam.

Allergieën en dieetvoeding

Helaas komen allergieën en voedingsintolerantie vaak voor bij jonge kinderen. De meest voorkomende zijn de allergie voor ei, koemelkeiwit, lactose (melksuiker), noten, gluten. Wij voorzien aangepaste maaltijden voor allergische kinderen, op voorwaarde van bevestiging van de allergie door een arts (doktersattest verplicht). Bij zeer uitgebreide allergieën aan diverse voedingsmiddelen (bv. verschillende granen, groenten) kan het wenselijk zijn dat ouders zelf de maaltijd meebrengen, omdat het niet haalbaar is een volledig aparte maaltijd te koken in onze keuken.