Pop- Up kinderopvang Stad Gent

Op woensdag 7 maart 2018 kreeg Dienst Kinderopvang van Stad Gent in Bedrijvencentrum de Punt zijn nieuwe pop-up kinderopvang overhandigd. De Biotoop ontwierp en realiseerde deze mobiele kinderopvang in zijn Gentse atelier in opdracht van Dienst Kinderopvang. De pop-up maakt deel uit van het Europese project PACE, waarbij verschillende proeftuinen testen hoe je kinderopvang en het zoeken naar opleiding en tewerkstelling beter op elkaar kan afstemmen.

 

Een unieke vorm van flexibele kinderopvang

Van sollicitatietraining tot opleidings- of jobbeurs: de pop-upkinderopvang wil testen of een vorm van tijdelijke, flexibele kinderopvang een verschil kan maken op locaties waar ouders werken aan hun competenties en professionele toekomst. De pop-up is volledig afgestemd op de opvang van veertien kindjes tot drie jaar, en kan vlot opgebouwd en weer afgebroken worden. Op een uurtje tijd vinden alle meubels hun plek in een bestelwagen, klaar voor de volgende locatie. Kinderbegeleiders van Dienst Kinderopvang verzorgen en spelen met de kindjes, terwijl hun ouders verder bouwen aan de toekomst.

Vorm volgt functie

Spelen, eten, slapen, koken en verzorgen: alle functies van een kinderdagverblijf zijn volwaardig aanwezig. Het waren dan ook een aantal begeleiders uit kinderdagverblijven van de Stad Gent die mee aan de basis stonden voor de ontwikkeling van het concept. Voor de uitvoering kwam De Biotoop uit de openbare aanbesteding als sterkste kandidaat naar voren. De Biotoop ontwikkelde een doordacht en functioneel systeem van modules op wielen en koppelbare scheidingswanden die flexibel op te stellen zijn in iedere ruimte. Iedere ruimte wordt zo in een handomdraai een tijdelijk kinderdagverblijf. De Biotoop staat voor duurzaam en ecologisch maatwerk voor de kinderopvang en heeft het Handmade In Belgium-label. Alle meubels zijn handgemaakt in het atelier op het bedrijventerrein van De Punt in Gentbrugge.

‘Ouders die een opleiding willen volgen of op zoek zijn naar werk, missen vaak de boot omdat hun opvangvraag laat komt en de kinderopvangplaatsen vaak volzet zijn. Voor meer kinderopvangplaatsen is het wachten op subsidies van Vlaanderen. Met deze pop-up onderzoeken we of een verplaatsbare kinderopvang een antwoord kan bieden op kortdurende opvangvragen in kader van opleiding of tewerkstelling.’

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd 

Test de pop-up zelf uit

Het grote publiek kan op vrijdag 20 en zaterdag 21 april 2018 kennismaken met de pop-up tijdens de beurs Kinderopvang en Onderwijsdagen in het ICC, bij de stand van ‘Stad Gent: Kinderopvang’. Toegang is gratis, al moet u wel een toegangsticket aanvragen via www.vbkeno.be.

Wat is PACE?

Het internationale PACE-project wil de toegang tot kinderopvang vergemakkelijken en ondersteunt werkzoekende en kwetsbare ouders in hun traject naar opleiding en werk. De pop-upkinderopvang is een eerste deel van het project. Daarnaast moedigt PACE vanuit ouderbetrokkenheid in de kinderopvang ouders aan om te leren, zich te ontplooien als vrijwilliger in de kinderopvang en de stap te zetten naar werk. Het project vormt een belangrijke schakel in de strijd tegen sociale uitsluiting en kinderarmoede in Europa.

Bron: Stad Gent