Hmm, een (h)eerlijke biokeuken!

Een (h)eerlijke biokeuken, wat is dat eigenlijk?

 

Uit de woorden ‘(h)eerlijke biokeuken’ kan je veel afleiden. Niet alleen heerlijke, maar ook éérlijke maaltijden! Waar biologische producten een voorwaarde zijn.

Als je een kijkje neemt in onze eigen keuken krijg je al snel zicht op onze waarden en normen. Kasten, rekken en koelkasten vol eerlijke producten! Deze producten hebben allemaal het erkende biolabel. Je zal er niet één product vinden zonder zo’n label.

Het biogarantielabel

Aan de hand van het biolabel kan je bioproducten herkennen. Een product dat het biolabel krijgt garandeert dat de productie gebeurt volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Een bedrijf dat het biogarantielabel gebruikt, engageert zich voor een bredere duurzaamheid.

Het biolabel is een milieulabel, want het is goed voor ons milieu. Het wil zeggen dat de producten die dit label krijgen afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Die producten zijn 100% biologisch. Daar worden geen kunstmatige meststoffen en chemische pesticiden gebruikt. Er wordt daarbij ook aandacht besteedt aan het dierenwelzijn.

Bio, waar voor je geld?

Dat bioproducten duurder zijn is algemeen geweten. Maar weet u ook waarom? Bij biologische producten betaal je mee voor de duurzaamheid. En dat mag wel een centje meer kosten. Je bent immers 100% zeker van de kwaliteit van het product. De wetgeving stelt niet voor niets hoge eisen aan biogarantie. Zo worden bioproducten geproduceerd met minder schade aan het milieu en meer zorg voor dierenwelzijn. Denk maar eens aan de dieren die geslacht worden. Dat gebeurt niet altijd onder diervriendelijke omstandigheden. Biologisch werken vereist daarom meer arbeid, duurdere grondstoffen en meer stalruimte. En zo ook een duurdere prijs.

Bio hoeft helemaal niet duur te zijn!

Als je bereid bent om anders te kopen en koken kan je biologisch én budgetvriendelijk eten. Dit kan door resoluut te kiezen voor seizoenproducten. Producten kopen in het juiste seizoen kan je een hele hoop geld besparen! Prijzen verschillen ook overal. Door prijzen te vergelijken kan je de goedkoopste eruit kiezen. Je kan natuurlijk ook je producten rechtstreeks van de boer kopen. Verser dan dat kan niet! Bioproducten zijn zeker niet onbetaalbaar! Het kost alleen wat extra moeite.

De Biotoop, een uniek kinderdagverblijf!

Wist u dat De Biotoop het enige kinderdagverblijf in Vlaanderen is met een volledig erkende biokeuken? Dat is toch wel iets speciaals! Vele kinderdagverblijven gebruiken wel bioproducten, maar er is geen enkele voorziening die enkel en alleen biowaren gebruikt. En daar zijn we best trots op. Op biologische producten na maken we ook enkel gebruik van ecologische kuis – en verzorgingsproducten. Dit zijn milieuvriendelijke producten die de omgeving niet schaden.

Zo genieten de kindjes van kwaliteitsvolle, duurzame, (h)eerlijke maaltijden! Als dat niet het proeven waard is!

 

– Door Judith Van de Winkel – 31 mei 2018 –