Buiten spelen

Met kinderen in de modder spelen. Op zoek gaan naar kleine insectjes. Kunstwerken maken met natuurmaterialen. In de plassen springen. Bloemetjes in een weide plukken. Luisteren naar de regendruppels die op het dak kletteren. Dit moeten kinderen toch allemaal kunnen beleven, vindt u niet?

Dat vinden wij alvast in De Biotoop! Het is kinderen hun recht om explorerend en experimenterend de wereld te ontdekken, en daar hoort de natuur uiteraard bij. De natuur is immers een plek boordevol mogelijkheden voor de ontwikkeling van kinderen en het is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor activiteiten. We sommen graag enkele voordelen op die moeder natuur ons biedt.

Het prikkelt…

Op onbeschrijflijk veel manieren de zintuigen. Denk maar aan het veranderen van de seizoenen, verschillende weersomstandigheden, kriebelbeestjes, een regenboog,… Buiten spelen, is echt een stimulans voor kinderen om volop hun zintuigen te gebruiken en om zo de wereld te verkennen. Als het kriebelt, laat ze beleven!

Het nodigt uit tot…

Lopen, klimmen, springen, huppelen, sluipen, evenwicht bewaren,… Natuur en bewegen gaan hand in hand. Er is geen andere plek waar een kind zo veel gestimuleerd wordt om actief te zijn. Zowel de grove als fijne motoriek wordt gestimuleerd: putjes maken in de aarde, in plassen springen, een wormpje vangen, achter vlinders aan lopen, klavertjesvier plukken,… Deze activiteiten komen allemaal ten goede van de ontwikkeling van de spieren, coördinatie en evenwicht.

Het heeft een grote invloed op…

De gezondheid en het speelgedrag. Meer dan vroeger zitten kinderen binnen achter de spelcomputer of de televisie. Door naar buiten te trekken, heeft dit alleen maar positieve effecten op de gezondheid. Wanneer kinderen meer buiten spelen, worden ze minder ziek. Door licht en frisse lucht hebben ze minder last van astmatische aandoeningen en krijgen ze sterker botten dankzij de vitamine D uit het zonlicht. Ook op de mentale gezondheid heeft de natuur een positief effect. Onderzoek toont aan dat kinderen die regelmatig buitenspelen, gelukkiger zijn. Ze zijn minder gevoelig voor psychische klachten, zoals depressie en angststoornis.

Natuur nodigt uit tot…

Een veel gevarieerder spel. Fantasierijk, exploratief en constructief speelgedrag komt vaker voor in natuurlijke dan in niet- natuurlijke speelomgevingen. Dit zorgt ervoor dat de natuur invloed heeft op het cognitief functioneren van kinderen. Kinderen leren logisch en probleemoplossend denken en kan verschillende processen aan den lijve ondervinden. Een vlinder is immers eerst een rups, een bloemetje kan alleen maar groeien door water en je kan enkel een grote toren maken als het zand nat is. Bovendien is de natuur elke dag anders, wat impliceert dat kinderen ook elke dag andere dingen ontdekken.

Een kind (en ook volwassenen!) vinden er…

Rust en ontspanning. Zo tonen verschillende onderzoeken aan dat kinderen met bepaalde stresssymptomen rust vinden wanneer ze in de natuur zijn. Bovendien is de natuur een onophoudelijke bron van fascinatie. Stimuli zoals bloemen, vlinders of een blad dat waait in de wind trekken automatisch de aandacht, zonder dat het moeite kost. Alleen al kijken naar de natuur vanuit een raam blijkt een meetbaar positief effect te hebben op de concentratie.

Natuur is een ideaal plekje om…

Te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Het kind wordt vaak geprikkeld aan heel veel prikkels -denk maar eens aan een dag binnen zitten in de opvang. Daarom kan het deugd doen om eens buiten te zijn, een frisse neus te halen en tot rust te komen. De natuur is het ideale plekje om even alleen te zijn en te genieten. Op deze manier creëert men een band met de natuur.

Natuur biedt veel kansen om…

Samen te spelen. In een uitdagende, groene buitenruimte bedenken kinderen samen nieuwe spelen, met zelfgemaakte regels. Hierbij ontstaan er verschillende gesprekken, discussies, grappige momenten,… zo leren kinderen communiceren, elkaar begrijpen en rekening houden met elkaar.

Natuur geeft…

Fantasie de ruimte. Het biedt immers een waaier aan mogelijkheden om creativiteit te stimuleren. Alles wat je buiten kan vinden is speelgoed voor kinderen: een tak wordt een hengel, blaadjes worden soep, modder wordt een huisje,… Je kan het zo gek niet bedenken, maar echt alles in de natuur kan een plekje krijgen in de fantasiewereld van het kind!

Natuur is onvoorspelbaar en dus ook…

Grensverleggend. Kinderen worden immers geconfronteerd met risico’s tijdens hun spel en leren hier bijgevolg mee omgaan. Ook krijgen ze op deze manier de kans om hun angsten te overwinnen en hun mogelijkheden en gebreken te leren kennen. Het is belangrijk dat je kinderen hierin niet ontmoedigd, maar net stimuleert. Leren gebeurt immers met vallen en opstaan -letterlijk!

Natuur heeft invloed op…

Het ontwikkelen van respect en het zorg leren dragen voor alles om zich heen. Kinderen ontdekken heel snel dat planten groeien door ze water te geven en dat een klein konijntje steeds aanhankelijker wordt door het liefde te geven. Dit leidt tot verbondenheid met de natuur.

Jammer genoeg gaan kinderen de dag van vandaag minder en minder naar buiten. Kinderen krijgen minder vrijheid, er is meer bebouwing, meer verkeer en sociale cohesie neemt af. Natuur wordt dus minder vertrouwd voor kinderen, hoe jammer het ook is. Daar willen wij vanuit De Biotoop iets aan doen! Wij willen er namelijk voor zorgen dat jonge kinderen op een fijne maar tegelijk uitdagende manier vertrouwd raken met de natuur en dat ze kunnen genieten van wat de natuur te bieden heeft. Deze basis is van groot belang en zorgt ervoor dat ze kunnen uitgroeien tot sterke volwassenen.
Daarom is het belangrijk dat er effectief een ruimte bestaat waar kinderen in de natuur kunnen spelen, ontdekken, experimenteren,… Geef een voorkeur aan een écht groene ruimte met zo veel mogelijk natuurlijke materialen! De Biotoop kan u hiermee helpen!