Dagverse biomaaltijden

We bieden de kinderen elke dag een uitgebalanceerde – hoofdzakelijk vegetarische – maaltijd met 100% biologische ingrediënten aan (controle Certisys BE-BIO-01).

 

Vers

Natuurlijk kiezen wij voor gezonde, verse maaltijden die warm worden geleverd op onze drie locaties.

Biologisch

Natuurlijk kiezen wij 100% voor bio! Als eerste kinderdagverblijf in Vlaanderen haalden we hiervoor een biocertificaat van Certisys.
Door voor biologische produkten te kiezen zorgen we voor een gezonder leefmilieu en een betere toekomst voor alle kinderen!
In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden, kunstmatige meststoffen en ggo’s. Er wordt geen schade toegebracht aan ons leefmilieu, dieren en planten. Biologische voedingsmiddelen zijn ook gezonder voor de mens want zij bevatten geen ongewenste (giftige) reststoffen, en zijn rijker aan mineralen, vitamines en eiwitten.

Veggie

Ook vegetarisch eten is gezonder én beter voor het milieu!

Vegetarische voeding voor kinderen is volgens voedingsdeskundigen bij Kind en Gezin een volledig verantwoorde keuze:

‘Een evenwichtige vegetarische voeding (zonder vlees of vis) met plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, tofu, quorn,…. en dierlijke eiwitbronnen zoals melk, kaas en eieren; is geschikt en veilig voor je baby of peuter.’

 

Aandachtspunten bij vegetarische voeding voor jonge kinderen

Bij het samenstellen van een gezonde, evenwichtige vegetarische maaltijd moeten we ons baseren op de actieve voedingsdriehoek.

Lichaamsbeweging

Kinderen bewegen uit zichzelf veel en graag. Beweging maakt deel uit van de ontwikkeling van het kind. Wij vinden het belangrijk een kind hierin, onder toezicht, de nodige vrijheid te geven. Indien het weer het toelaat gaan de kinderen buiten spelen, waar meer ruimte is om te lopen en te fietsen. Binnen gaan wij ook regelmatig bewegingsspelletjes of –activiteiten plannen: turnen, dansen, (klim)parcours,…

Water of vocht

Water of vocht is een essentieel bestanddeel van een gezonde voeding. Wanneer baby’s overschakelen naar vaste voeding bieden wij hen na elke maaltijd water in een tuitbeker aan. Onze kruipers en peuters drinken om 10u soep, en water bij elke maaltijd (11u15 middagmaal, 14u fruitmoment, 16u30 boterhammen).

Graanproducten en aardappelen

Deze leveren energie, complexe koolhydraten, voedingsvezels, eiwitten, mineralen (Fe, Zn), vitaminen (B1 en C), spoorelementen, vetstoffen (granen), antioxidanten.
Bij een vegetarische voeding is het belangrijk om voldoende graanproducten te gebruiken én variatie in het aanbod te brengen. Dit omwille van de wisselende hoeveelheden van de verschillende essentiële aminozuren in verschillende graansoorten.
Wij gebruiken voor de groentepapjes van de jonge baby’tjes (jonger dan 6 maand) rijst en quinoa (glutenvrij). Voor de warme maaltijd van de oudere baby’s en de peuters rijst, quinoa, gierst, couscous (tarwe) en pasta (tarwe). Wij geven 3x per week granen en 2x per week aardappelen. ’s Avonds eten de kindjes vanaf 9 maanden een lichtbruine boterham.

Groenten

Groenten zijn de aanbrenger van water, meervoudige en enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezels, mineralen (o.a. K), vitaminen (C, beta-caroteen, foliumzuur) en antioxidanten
Om ecologische redenen gaan wij zoveel mogelijk seizoensgroenten gebruiken in onze keuken.

Gezien de diverse samenstelling van groenten is afwisseling noodzakelijk. Daarom zal in onze keuken soms afgeweken worden van de regel om enkel seizoensgroenten te gebruiken. Variëren tussen donkere bladgroenten, groene en gele en rode groenten is belangrijk. Donkere bladgroenten zijn bijvoorbeeld een bron van foliumzuur. Donkere bladgroenten zoals boerenkool, kool, broccoli en rapen bevatten goed absorbeerbaar calcium omdat ze weinig oxaalzuur bevatten (remt calciumabsorptie); dit in tegenstelling tot groenten zoals spinazie en bieten die meer oxaalzuur bevatten.

In de voeding van jonge kinderen is het ook belangrijk om afwisselend nitraatrijke en nitraatarme groenten te gebruiken. Een teveel aan nitraatrijke groenten kan tot gezondheidsklachten leiden, vooral bij jonge baby’s. Hier houden wij ook rekening mee bij het opstellen van onze menu’s.

Nitraatarme groenten zijn: aardpeer, asperges, bloemkool, broccoli, champignons, courgette, doperwten, pastinaak, peultjes, pompoen, sperziebonen, tomaat, tuinbonen, witlof en wortelen.
Nitraatrijke groenten zijn: andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, knolselderij, paksoi, postelein, raapstelen,rode bieten, sla, spinazie, spitskool, veldsla en venkel.

Fruit

Fruit is de aanbrenger van water, enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezels, mineralen (o.a. K), vitamines (C, beta-caroteen, foliumzuur), antioxidanten.
Fruit staat elke dag op het menu in De Biotoop. Baby’s en kruipers eten fruitpap, oudere kruipers en peuters eten stukjes fruit. Ook hier gaat de voorkeur uit naar seizoensfruit. In de herfst en winter gaan wij dus voornamelijk appel, peer, en sinaasappel aanbieden. Banaan en kiwi kunnen het ganse jaar door. In de zomermaanden hebben we meer variatie nl meloen, perzik, abrikoos, pruim,…

Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten

Deze voedingsmiddelen zijn de bron van eiwitten, mineralen (Ca), vitamine (B2, B12). Sojaproducten: bron van eiwitten, mineralen (indien verrijkt met Ca), vitamines (indien verrijkt met Vit B2, B12en D).

Voor kinderen van 1 tot 4 jaar worden volle melk en -producten aangeraden omwille van de energiedensiteit. Onder de leeftijd van 1 jaar is een aangepaste zuigelingenvoeding (borstvoeding of kunstvoeding) noodzakelijk. Gewone koemelk bevat te veel eiwitten, te veel zouten, te weinig ijzer en te weinig vitamine C.

In de babygroep brengen ouders de (individuele) melkvoeding voor hun kindje mee. In de peutergroep krijgen de kinderen elke dag volle melk bij de boterham (16u30). Tweemaal per week is er kaas als broodbeleg. Eénmaal in de week wordt yoghourt gegeten. Ook in de warme maaltijd wordt regelmatig zuivel gebruikt, bv in saus.

Vleesvervangers en eieren

Plantaardige eiwitbronnen leveren eiwitten, mineralen (Fe, Zn), vitamines (B2, B12), spoorelementen, voedingsvezels aan.

In een vegetarische voeding kunnen peulvruchten vlees vervangen als eiwitbron. Onder peulvruchten verstaan we gedroogde erwten, kikkererwten, sojabonen, azukibonen, rode, bruine en witte bonen en linzen. Doperwten, prinsessenbonen, snijbonen enz. daarentegen horen bij de groenten. Sojaproducten worden bereid op basis van de sojaboon. Bijvoorbeeld tofu en tempeh kunnen als vleesvervanger gebruikt worden.

Andere vervangproducten zijn mycoproteïne (beter gekend onder de naam Quorn™) en seitan (op basis van tarwe-eiwit).

Ook bepaalde paddenstoelen kunnen een eiwit- en vitaminerijk alternatief vormen voor vlees. Zij bevatten minder vet en meer vitamines en mineralen dan vlees. Ze bevatten anderzijds veel water zodat men er een dubbele portie van moet eten om vlees te kunnen vervangen. Paddenstoelen die in aanmerking komen zijn Agaricus (doorsnee paddenstoel ‘Champignon de Paris’) en Pleurotus (Oesterzwam).

In De Biotoop worden deze plantaardige eiwitbronnen gevarieerd aangeboden, ook staat 1x per week ei op het menu.

Smeer- en bereidingsvet

Deze groep brengt energie, mono- en polyonverzadigde vetzuren, essentiële vetzuren (linolzuur, alfalinoleenzuur), vetoplosbare vitamines A,D,E,K aan

Koudgeperste oliën (koude bereidingen) met een lage ratio linolzuur/linoleenzuur zoals raapzaadolie, walnotenolie, tarwekiemolie, sojaolie, olijfolie, maïsolie krijgen de voorkeur. Variatie in plantaardige oliën is belangrijk voor de aanbreng van diverse vetzuren: enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren (vooral omega 3 vetzuren).

Dagelijks wordt in De Biotoop afgewisseld in de toevoeging van olie: olijf, koolzaad, lijnzaad, zonnebloem, sesam.